Historien

Svenska Hem 1905-1916 – en glömd historia

I början av förra seklet tröttnade en handfull kvinnor på den snuskiga och dyra maten i Stockholms butiker. Under lärarinnan Anna Whitlocks ledning startade de en kooperativ förening med enbart kvinnliga medlemmar. Föreningen hette Kvinnornas Andelsförening Svenska Hem och syftet var att öppna en matbutik där de kunde lita på varorna.

Kvinnornas initiativ väckte stort uppseende i tidningarna. Kvinnor från hela landet gick med som delägare. En av de första var Selma Lagerlöf. Men kvinnornas förening mötte också stort motstånd från de etablerade manliga handlarna, som ordnade en nästan total bojkott. De ville inte ha konkurrens från några “fruntimmer” som kunde “dumpa” priserna genom att själva gå in och jobba!

Under stort tumult kunde kvinnorna trots bojkotten öppna sin första butik den 8 november 1905 på Jakobsbergsgatan 6. Efter tio år var Svenska Hem Sveriges största kooperativa förening med fem butiker på Norrmalm, Vasastan, Kungsholmen, Södermalm och Lidingö.

Svenska Hem var mer än en matbutik med goda råvaror. Kvinnorna gav ut en liten tidning (Sverige första konsumenttidning), undervisade i modern matlagning och presenterade tekniska nyheter. De ordnade kurser i medborgarskap och hyrde ut elektriska dammsugare!

dammsugare

Varje medlem fick återbäring när föreningen gick med vinst. Personalen fick en extra månadslön i december och två veckors betald semester.

I butiken lagades så kallad ”färdig-mat” som kunderna kunde beställa hem per telefon. Maten skickades hem först med häst och vagn, senare med “phänomobil”.

”Phänomobilen” på tre hjul körde ut varor från Lidingö-butiken

 

1916 bildades Konsum Stockholm. Svenska Hems styrelse beslöt efter långa diskussioner att gå ihop med det betydligt mindre och nystartade Konsum Stockholm. Det kanske de inte skulle ha gjort… Efter tre år hade alla Svenska Hems butiker bytt namn eller blivit nedlagda, de kvinnliga föreståndarna blivit ersatta av män och historien om kvinnornas pionjärinsats glömd och begravd i KF:s arkiv.